Historie

De tocht debuteerde in 2013, vlak na de geweldige prestatie van Bauke Mollema; zijn zesde plaats in het algemeen klassement tijdens de Tour de France.
Na het grote succes, dankzij de prachtige routes door Groningen (voor velen nog onbekend terrein), de geweldige sfeer en de toegankelijkheid van Bauke, kon een vervolg niet uitblijven. 

In 2015 mocht Le Champion een mooi nieuw evenement toevoegen aan haar eventportfolio, De Bauke Mollema Tocht. Deze tocht wordt op zondag 9 augustus 2015 in samenwerking met SEG Cycling georganiseerd. Bauke Mollema wil zijn fans en wierliefhebbers de kans geven om samen met hem te fietsen.


Terugblik 2014: ”TWEEDE EDITIE”

De tweede editie van de Bauke Mollema Tocht op zaterdag 9 augustus 2014 begon onstuimig. Groningen en Friesland werden getroffen door slagregens en harde wind, die tot 10.00 uur de tocht in de greep hielden. Maar de ruim 1800 wielerliefhebbers lieten zich niet ontmoedigen en startten gewoon met hun routes van 65, 110 of 165 kilometer.

Veel deelnemers wachtten speciaal op de officiële start van Bauke Mollema en vanaf 10.00 uur bleef de aanhoudende regen achterwege. Toch bleef de wind een uitdaging voor de fietsers, net als de pittige kasseienstroken die onderdeel uitmaakten van het parcours. De uitgebreide bevoorradingsposten, de zogenoemde LIDL Food Points, kwamen steeds als geroepen en voorzagen de renners weer van de nodige energie.

Toen ’s middags ook nog eens de zon ging schijnen, verdwenen de regenjassen en werden de unieke Bauke Mollema Tocht wielershirts zichtbaar. Even kleurden Groningen en Friesland groen. De aankleding van het terrein had ook te leiden onder de wind. De zorgvuldig opgebouwde tenten, vlaggen en hekken, en de van borden voorziene start/finish, werden uit voorzorg weer afgebroken, maar dat deed niets af aan de geweldige sfeer die er heerste onder de deelnemers.


Terugblik 2015: “SUPER EDITIE”

Bauke Mollema ontving vandaag ruim 2.000 fans die meededen aan de Bauke Mollema Tocht. De renners fietsten 65, 110 of 165 kilometer door het trainingsgebied van de Groninger. Na afloop werd de wielrenner in het zonnetje gezet op de Grote Markt voor zijn etappewinst in de Tour de France. Natuurlijk had hij alle aandacht voor de deelnemers en werden er veel foto’s gemaakt met de tourheld.  “Het was een super editie en wat een enthousiaste reacties”, aldus de renner van Trek-Segafredo.

Voor het vijfde jaar ontving Bauke Mollema zijn fans in Groningen. Dit jaar voor het eerst in het hart van Groningen, op de Grote Markt. “Ik ben erg blij met deze toplocatie”, liet Mollema na afloop weten. Veel fietsers bleven na afloop gezellig zitten en ook het winkelend publiek in Groningen nam een kijkje bij de tourheld. “Er hing een hele leuke sfeer en al die reacties: echt geweldig.” Mollema genoot met volle teugen, nadat hij zelf 110 km had gefietst. “Het mooiste moment van de dag om samen met mijn fans na te praten. Ze waren zo enthousiast en veel deelnemers vroegen naar mijn ervaringen van mijn etappewinst in de tour. Daarnaast vertelden fans hoe zij het hadden ervaren; prachtig om te horen.” Lees meer >


Terugblik 2016: ”RECORD AANTAL DEELNEMERS!”

Maar liefst 2500 renners kwamen vandaag naar Groningen voor de Bauke Mollema Tocht. Een recordaantal. De renners fietsten 65, 110 of 165 kilometer door het trainingsgebied van Bauke Mollema. Na een mooie tocht maakten veel deelnemers een praatje met hem en ze wilden uiteraard met de fietsheld op de foto. De sfeer was onderweg en bij de start- en finishlocatie Sportcentrum Kardinge uitstekend. “Het was een zeer geslaagde dag”, aldus Bauke Mollema.

Voor het vierde jaar ontving Bauke Mollema zijn fans in Groningen. Met trots laat hij hun zijn trainingsgebied zien. Het zijn fietsers uit de regio die met hun fietsclub meedoen, maar ook fietsers uit het hele land, en zelfs uit Duitsland en Polen. Speciaal om te fietsen met Bauke. “Dat is wel erg bijzonder”, geeft de renner van Trek-Segafredo aan. “Er deden ook veel mensen mee die jaarlijks terugkomen en een praatje met mij maken. Ik krijg super leuke reacties van de deelnemers en mensen vragen onder andere naar mijn Tour de France ervaringen.” Lees meer >


Terugblik 2017: ”GROOT SUCCES”

Maar liefst 2400 deelnemers stonden vanmorgen aan de start van de 5e Bauke Mollema Tocht bij Sportcentrum Kardinge in Groningen. Het prachtige weer, de afwisselende routes door Bauke’s trainingsgebied en de gezellige sfeer zorgden voor een zeer geslaagde dag.

Voor even waanden de deelnemers zich een echte wielerprof. Bauke nam alle tijd voor zijn fans en wielerliefhebbers. Velen gingen met hem op de foto. Daarnaast konden deelnemers een kijkje nemen in de officiële Trek tourbus en zich vergapen aan de mooiste Trek Fietsen en een Trek volgauto bekijken.

Bauke kijkt met veel plezier terug op zijn tocht: “Het was geweldig, de hele dag alleen maar enthousiaste mensen. Het fietsen was het belangrijkste onderdeel, maar ik ben ook erg blij met de hele omlijsting verzorgd door Le Champion en Trek. Met het gezellige plein na afloop hebben we een stap gemaakt in de beleving voor de deelnemers. “ Lees meer >


Terugblik 2018 “Wielerwalhalla op de Vismarkt”

Bauke Mollema ontving vandaag 1.750 fans die meededen aan de Bauke Mollema Tocht. De renners fietsten 65, 110 of 165 kilometer door het trainingsgebied van de Groninger.

De Vismarkt in hartje Groningen was omgedoopt tot wielerwalhalla, waar ook de teambus van Trek-Segafredo te bewonderen was. Natuurlijk had Mollema alle aandacht voor de deelnemers en werden er veel foto’s gemaakt met de tourheld. De renner van Trek-Segafredo genoot zichtbaar van zijn fandag.